Съвети към всички участници в движението

1.  Движете се със съобразената скорост според пътната обстановка и мястото където се намирате, оглеждайте се преди да пресичате или предприемете друго действие променящо вашето движение. 

 

2.

2.  Бъдете внимателни и бдителни зад волана, задължително използвайте предпазните колани и съответните индикации при промяна на движението на МПС.

 

3.  Специално внимание към пешеходните- да пешеходната пътека Ви дава предимство , но това не премахва отговорнотта от Ваша страна да се огледате и да тръгнете тогава, когато е безопасно. Не се хвърляйте като "мухи без глави" с вярването, че "аз съм с предимство, ще спреш!". При пресичане отговорнотта е колкото Ваша толкова и на водача на МПС.

4.  Когато се качвате зад волана оставете  настрана проблемите си и се съсредоточете върху шофирането. Не се разсейвате с използването на телефон или друга дейност различна от шофиране!

5.  Бъдете спокойни! Не реагирайте прибързано ако стане свидетел или неволен участник в някое нарушение или някой Ви е ядосал с поведението си. Човекът отсреща може да е сбъркал, случва се на всеки, замислете кога Вие последно допуснахте грешка и сте причинили същото чувство на някой? Разбира се, ако това на което сте свидетел представлява сериозна опасност за вашата или чуждата безопасност ,  веднага сигнализирайте на телефон 112.

6. Ако се почуствате изморени или пък се ядосате, спрете и си починете! Обадете се на близък приятел или роднина. Споделяйки чувствата си с някой ще успокои напиращите страсти във Вас.  А и какво по-хубаво от това да се чуеш и поговориш с любим човек?

 

7.  Запомнете, че от поведението Ви на пътя зависи не само вашата безопастност и живот, но и тези на останалите участници във движението.

8.  Последен съвет , но не и по важност. Ние от Кампания "Бъди различен, спазвай правилата" , Ви приканваме да бъдете по-толерантни, по-добри. Следващият път когато управлявате МПС или се разхождате със семейство или приятели, направете нещо добро. Спрете на пешеходна пътека, дайте предимство ня някой или се притичайте на помощ на човек в нужда.