1. Шофирането със съобразената скорост спрямо пътната обстановка ще направи разхода Ви на гориво по-нисък, следователно- повече парички за Вас.

 2. Шофирането със съобразена скорост  ще Ви даде повече време за реакция да избегнете някоя зейнала дупка , пестите от евентуален ремонт, следователно отново повече парични в джоба за глезотийки.

 3. По-бавното шофиране в градски условия пък ще Ви даде повече време, за да огледане хубавото момиче/момче на тротоара.

 4. Спирането на пешеходна пътека ще донесе едно топло чувство в пешеходеца, а и на Вас ако е хубавото момиче/момче  от преходната точка.

 5. Шофирането със съобразена скорост ще Ви даде повече време за реакция при внезапно изкочил пешеходец или животно, които като участници във движението понякога са трудно различими. 

6. Не забравяйте, че шофирането трябва да Ви доставя удоволствие. За някои то може да означава по-агресивно шофиране, но Все пак, нека то бъде на места и по начин, който няма да застраши Вас и околните!

А сега по-сериозно, предполагаме, че всички сме наясно, но нека си припомним, кои са най-честите причини за възникване на ПТП

Може би част от Вас се пита "Какво печеля, като го правя?" или "Защо аз да го правя, когато на никой не му пука? 

Данните от предходните години сочат, че най-честите причини за възникване на ПТП са в следствие от несъобразена скорост , употреба на алкохол и наркотички вещества или друга грешка причинена от невнимание на водача на МПС. Друг голям брой произшествия се заемат от блъснати пешеходци. Позитивното обаче, е че през последните години жертвите в следствие на пътно транспортни произшествия намаляват, което е лъч надежда, но нека и да погледнем нагледно. Според официалния сайт на МВР:  през 2017г. загиналите са 682 души,  през 2018г. - 609души. Към момента за 2019г. броя на жертвите е 333 души. Това не са просто числа, а човешки животи , това помрачени семейства,  изгубени завинаги  братя, сестри, бащи , синове. Нека станем съпричастни към това и се постараем да го променим, просто бъдейки по-внимателни и съобразителни.

 

Съвети към всички участници в движението

1.  Движете се със съобразената скорост според пътната обстановка и мястото където се намирате, оглеждайте се преди да пресичате или предприемете друго действие променящо вашето движение. 

 

2.

2.  Бъдете внимателни и бдителни зад волана, задължително използвайте предпазните колани и съответните индикации при промяна на движението на МПС.

 

3.  Специално внимание към пешеходните- да пешеходната пътека Ви дава предимство , но това не премахва отговорнотта от Ваша страна да се огледате и да тръгнете тогава, когато е безопасно. Не се хвърляйте като "мухи без глави" с вярването, че "аз съм с предимство, ще спреш!". При пресичане отговорнотта е колкото Ваша толкова и на водача на МПС.

4.  Когато се качвате зад волана оставете  настрана проблемите си и се съсредоточете върху шофирането. Не се разсейвате с използването на телефон или друга дейност различна от шофиране!

5.  Бъдете спокойни! Не реагирайте прибързано ако стане свидетел или неволен участник в някое нарушение или някой Ви е ядосал с поведението си. Човекът отсреща може да е сбъркал, случва се на всеки, замислете кога Вие последно допуснахте грешка и сте причинили същото чувство на някой? Разбира се, ако това на което сте свидетел представлява сериозна опасност за вашата или чуждата безопасност ,  веднага сигнализирайте на телефон 112.

6. Ако се почуствате изморени или пък се ядосате, спрете и си починете! Обадете се на близък приятел или роднина. Споделяйки чувствата си с някой ще успокои напиращите страсти във Вас.  А и какво по-хубаво от това да се чуеш и поговориш с любим човек?

 

7.  Запомнете, че от поведението Ви на пътя зависи не само вашата безопастност и живот, но и тези на останалите участници във движението.

8.  Последен съвет , но не и по важност. Ние от Кампания "Бъди различен, спазвай правилата" , Ви приканваме да бъдете по-толерантни, по-добри. Следващият път когато управлявате МПС или се разхождате със семейство или приятели, направете нещо добро. Спрете на пешеходна пътека, дайте предимство ня някой или се притичайте на помощ на човек в нужда.