1. Шофирането със съобразената скорост спрямо пътната обстановка ще направи разхода Ви на гориво по-нисък, следователно- повече парички за Вас.

 2. Шофирането със съобразена скорост  ще Ви даде повече време за реакция да избегнете някоя зейнала дупка , пестите от евентуален ремонт, следователно отново повече парични в джоба за глезотийки.

 3. По-бавното шофиране в градски условия пък ще Ви даде повече време, за да огледане хубавото момиче/момче на тротоара.

 4. Спирането на пешеходна пътека ще донесе едно топло чувство в пешеходеца, а и на Вас ако е хубавото момиче/момче  от преходната точка.

 5. Шофирането със съобразена скорост ще Ви даде повече време за реакция при внезапно изкочил пешеходец или животно, които като участници във движението понякога са трудно различими. 

6. Не забравяйте, че шофирането трябва да Ви доставя удоволствие. За някои то може да означава по-агресивно шофиране, но Все пак, нека то бъде на места и по начин, който няма да застраши Вас и околните!

А сега по-сериозно, предполагаме, че всички сме наясно, но нека си припомним, кои са най-честите причини за възникване на ПТП

Може би част от Вас се пита "Какво печеля, като го правя?" или "Защо аз да го правя, когато на никой не му пука? 

Данните от предходните години сочат, че най-честите причини за възникване на ПТП са в следствие от несъобразена скорост , употреба на алкохол и наркотички вещества или друга грешка причинена от невнимание на водача на МПС. Друг голям брой произшествия се заемат от блъснати пешеходци. Позитивното обаче, е че през последните години жертвите в следствие на пътно транспортни произшествия намаляват, което е лъч надежда, но нека и да погледнем нагледно. Според официалния сайт на МВР:  през 2017г. загиналите са 682 души,  през 2018г. - 609души. Към момента за 2019г. броя на жертвите е 333 души. Това не са просто числа, а човешки животи , това помрачени семейства,  изгубени завинаги  братя, сестри, бащи , синове. Нека станем съпричастни към това и се постараем да го променим, просто бъдейки по-внимателни и съобразителни.

 

2.